top of page

GRILLEBAND - AANDRIJVING

GRZK grillebanden worden normaliter aangedreven door vertandde wielen. Correcte montage van de aandrijf-, keer-  en omleidassen in het frame resulteert in een onderhoudsvriendelijke en exacte bandloop. In het algemeen kent een grilleband installatie slechts 1 aandrijfas met vertandde wielen. Alle andere omleid- en keerassen en of omleid- en keerrollen, zijn glad en (eventueel) voorzien van een groefje ter plaatse van de bandknopen.

De afmetingen van de aandrijfwielen zijn afhankelijk van het gewenste tandental, steek van de band en asspecificaties. De wielen worden op maat gemaakt en hebben een breedte van 14 mm. Twee aandrijfwielen bevinden zich in alle oneven mazen net naast de knooppunten (zie foto hiernaast). Het aantal aandrijfwielen op een aandrijfas van een willekeurige band wordt hiermee: (aantal mazen/vakken + 1)  stuks.

De vrije  ruimte tussen wiel en knooppunt bedraagt ca.3-5 mm. Een afwijkende aantal wielen bij hele korte banden is mogelijk.

GRZK grillebandwielen worden gemaakt van RVS, kunststoffen zoals POM en diverse PA-varianten, en van andere materialen op aanvraag.

Naast  de standaard Esfo grilleband aandrijfwielen kunnen de wielen zo breed uitgevoerd worden dat ze een hele maas vullen

(zie foto hieronder).

8-grzk groilleband aandrijving van ESFO Metal Belts

Ook kan de aandrijving uitgevoerd worden als een massieve wals. De  vertanding wordt dan aangebracht in een massieve as of buis. Neemt u voor afwijkende maten, uitvoeringen en materialen contact op, zodat wij ook voor u een passend ontwerp kunnen maken.

De lijst hieronder geeft een voorkeur range van veel voorkomende aandrijfwielen. Aandrijfwielen met tandental Z1 kunnen gemonteerd worden op assen t/m 25 mm. Wielen met tandental Z2 kunnen gemonteerd worden op assen t/m 40 mm. Van een aantal wielen wordt een minimum voorraad aangehouden.

9-grzk veelvoorkomende aandrijfassen voor grillebanden van ESFO Metal Belts

Figuur 1: Een stilstaande of draaiende as met groefjes t.p.v. de knopen

Figuur 2: Stilstaande as of vaste pennetjes met gegroefde kunststof rolletjes

Figuur 3: Massieve kunststof neus

 

De GRZK banden kunnen op meerdere manieren omgeleid worden. Aangezien de band een boven en een onderkant heeft kan de band positief gebogen worden, zoals bij de aandrijfwielen en de overname neusjes, en negatief gebogen (tegen gebogen) worden zoals b.v. de omsingeling bij eventuele positioneerassen en rollen.

De omleid/keer/overname asjes en rolletjes bij positieve gebogen grillebanden kunnen op meerdere manieren uitgevoerd worden en de omleiding is meestal voorzien van een groef t.p.v. de bandknoop omdat deze onder de band uitsteekt. Voor negatieve bandomleidingen is deze uitsparing voor de bandknoop niet nodig.

De omleid/keer/overname asjes en rolletjes bij positief gebogen grillebanden kunnen op meerdere manieren uitgevoerd worden.

De lijst hieronder geeft per bandsteek de kleinst toelaatbare omleiddiameters zowel in positieve (Dp) als in negatieve buigrichting (Dn). E.e.a. neemt niet weg dat indien men bij het ontwerp de mogelijkheid heeft om de omleiddiameters groter te maken, dit de levensduur van de band ten goede komt. Zeker in het geval van de wat grotere transportlengtes en daarmee gepaard gaande bandbelastingen.

grzk-b De lijst hieronder geeft per bandsteek de kleinst toelaatbare omleiddiameters zowel in positieve (Dp) als in negatieve buigrichting (Dn). E.e.a. neemt niet weg dat indien men bij het ontwerp de mogelijkheid heeft om de omleiddiameters groter te maken, dit de levensduur van de band ten goede komt. Zeker in het geval van de wat grotere transportlengtes en daarmee gepaard gaande bandbelastingen -ESFO Metal Belts
10-grzk De bovenkant van een GRZK grilleband is vlak - ESFO Metal Belts

De bovenkant van een GRZK grilleband is vlak.

11-grzk  Aan de onderkant van een GRZK grilleband zijn de bandknopen voelbaar. Deze knopen steken ca 1.5 x de draaddikte onder de product dragende draden uit.b.v. bochttransporteur - ESFO Metal Belts

Aan de onderkant van een GRZK grilleband zijn de bandknopen voelbaar. Deze knopen steken ca 1.5 x de draaddikte onder de product dragende draden uit.b.v. bochttransporteur

GRZK Grilleband (aandrijving/ lay-out)

GRZK  grillebanden kunnen als optie uitgevoerd worden met, in de draad gedrukte, meeneem- of centreernokjes (trapeze- of puntvormig), of met verdiepingen in de band waardoor een soort gootje wordt gevormd. Meenemers in de vorm van apart bevestigde asjes zijn ook mogelijk. Tevens is de band uit te voeren als een enkel transportkettinkje t.b.v. spreid of vingertransporteurs.

grzk- grilleband - underconstruction

Figuur 1: Een eenvoudige bandopstelling. Voorwaarde is wel dat de producten over de tanden van de aandrijfwielen mogen lopen en hierdoor niet beschadigen. (tanden steken iets door de band)

Figuur 2: Hier is sprake van 2 x neusovername met positieve buigrichting en negatieve buiging om een span-as. Voor de minimale diameters van overname neus en negatieve omleidrol zie blz. 3.2.

 

Figuur 3:

Zie ook figuur 2.

Let wel dat een grilleband slechts licht ‘gespannen’ mag worden. Het op spanning brengen heeft slechts tot doel de band netjes in de aandrijfwielen te laten lopen.

Figuur 4: In deze figuur hangt de band tussen de tweede negatieve omleidrol en de ondersteuningsrol in het retourpart door. Het eigen gewicht van dit stuk band zorgt ervoor dat de band met enige spanning om de aandrijfwielen getrokken wordt.

Figuur 5: In deze figuur wordt de bandspanning opgebracht door het gewicht van een vrij beweegbare rol. Zo is er een controle over de positie van de verlenging en de mate van bandspanning. Wordt voornamelijk toegepast bij  grote temperatuur verschillen.

bottom of page