top of page

BREEDSPIRAALBAND - ALGEMEEN

De BS breedspiraalband heeft een doorlaat die wordt bepaald door de spoed (hart op hart afstand van de spiraalwindingen) en de steek (hart op hart afstand van de dwarsdraden). Bij een fijnmazige band ligt de spoed en steek tussen de 4 en 6 mm. Bij een spoed en steek groter dan 20 mm is er sprake van een grofmazige band. De draaddiktes kunnen variëren en worden deels ook bepaald door de spoed en steek. Naast de ronde draden kunnen de spiralen ook gemaakt worden van platte draad.

Breedspiraal met kopkanten type BS-KK van ESFO Metal Belts

Breedspiraalband met kopkanten

Type: BS-KK

Meervoudig gevlochten breedspiraalband met kopkanten type BS-KK-MV van ESFO Metal Belts

Meervoudig gevlochten breedspiraalband met kopkanten

Type: BS-KK-MV

BS breedspiraalbanden worden toegepast in productie processen van –50º tot +1050 º C, zijn leverbaar in breedtes van 50 tot 3000 mm en in  iedere gewenste lengte. Voor een hele dicht oppervlak (of hele kleine doorlaat) kan de band  meervoudig worden gevlochten. Er worden dan 2 of 3 spiraaldraden  met bijbehorende extra dwarsdraden in elkaar gestoken.

 

BS breedspiraalbanden kunnen afhankelijk van de toepassing ook aan beide zijden voorzien worden van een ketting BS-HK (holleboutketting) of BS-VK (vasteboutketting). De verbinding tussen kettingen en band geschiedt middels dwarsstaven door de ketting en de breedspiraalband. Het breedspiraal gedeelte is de productdrager. De kettingen zorgen voor de krachtoverbrenging en een eenvoudige aandrijving middels kettingwielen.

kettingwiel van ESFO Metal Belts
draadogenband van ESFO Metal Belts

BS breedspiraalbanden moeten op spanning gehouden worden om te kunnen worden aangedreven en gestuurd. Het meest gebruikt worden gladde metalen trommels met indien de proces omstandigheden dit toelaten een gladde of licht geprofileerde kunststof bekleding. Duwende aandrijvingen worden niet aangeraden. Bandsnelheden tussen de 1 en 60 m/min zijn gebruikelijk.

BS breedspiraalbanden kunnen voorzien worden van meenemers. De afmeting van de meenemer is in verhouding met de steek en spoed van de band.

BS breedspiraalbaden zijn te koppelen door de meegeleverde gegolfde dwarsdraad eenvoudigweg tussen de spiralen te steken en aan beide kanten vast te lassen.Met het los maken van de laskopjes en het uittrekken van een dwarsdraad is de band gedemonteerd.

metaalband van ESFO Metal Belts

Een variant op de breedspiraalband met kopkanten BS-KK is de breedspiraalband met zelfkanten BS-ZK. De uiteinden van de dwarsdraden zijn in dit geval niet aan de spiralen gelast maar in een soort S gebogen en in elkaar gehaakt. Afhankelijk van spoed steekverhouding is een spiraalband op deze wijze uit te voeren.

Breedspiraalbanden worden gebruikt in:

-Broodovens

-Decoratieovens

-Koelbanen voor brood

-Biscuitovens

-Hardingsovens

-Glasovens

-Beschuitovens

-Glaceerbanen voor vis en garnalen

-Fijne overnames tussen transporteurs

-Koel en wastransporteurs voor groente en rubber

-Zeeftransporteurs voor groente en champignons

-Droogbanen voor groente, textiel en fineer

-Woning- kantorenbouw als decoratie/afwerking

bottom of page